headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto

Zaalhockey

Zaalhockey
De informatie hieronder over het zaalhockey is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Reglementen van de KNHB zijn van toepassing tijdens deze competitie, en wegen uiteraard zwaarder dan onderstaande tekst. Waar mogelijk wordt verwezen naar informatie buiten de AMHC-FIT site.

zaaltrainingen seizoen 2023-2024
Wil je weten wanneer en waar jouw team zaaltraining heeft?
Gebruik dan deze link om het overzicht te bekijken 
NB: de keeperstrainingen staan apart op de eerste pagina van het overzicht.
Voor het rooster van de trainers kun je hier klikken.

LET OP: Het trainingsrooster is alleen via de link naar het trainingsschema te raadplegen. Omdat er nog wijzigingen in het schema kunnen plaatsvinden, is het belangrijk om het zaalschema regelmatig via de link te checken: deze is altijd up-to-date.

Wedstrijdschema 2023-2024
Om te zien wanneer jouw team speelt kun je op het Match Center van de KNHB kijken: je kunt daar kiezen voor ZAAL en vervolgens jouw team selecteren voor een overzicht van de wedstrijden die gepland staan.

Trainingen zowel in de zaal als op het veld
Door het beperkt aantal zaaluren was het dit jaar een zeer complexe opgave voor de zaalcommissie en de hoofdtrainers om alle teams voldoende zaaltrainingen aan  te kunnen bieden. Om ieder team gemiddeld 1x/week een training aan te bieden, is gekozen voor: 
Aanvullende trainingen op FIT 
Op veld 4 worden balken neergelegd om een zaaltraining na te bootsen. Ook wordt een (beperkt) aantal veldtrainingen aangeboden. 
Trainingen in de TOB-hal 
- De O10- en O12-teams trainen in de TOB-hal. 
- De O14-teams zullen zowel in de TOB-hal als in een sporthal trainen. Als de O14-teams in de TOB trainen, hebben ze toegang tot beide velden, zoals aangegeven in het trainingsschema.
- Keepers kunnen met hun team in TOB meetrainen. In deze zaal kunnen zij vanwege blessure gevaar en evt beschadiging van het keepersmateriaal geen sliding maken.  
Toezicht door ouders in TOB-hal en Sporthal De Weeren 
Bij trainingen in de TOB-hal en sporthal De Weeren is het noodzakelijk dat er altijd een volwassene (18+) bij de training aanwezig is. Dit is vooral belangrijk voor de jeugdteams die door onze jeugdleden worden getraind. De code voor het sleutelkastje bij TOB wordt aan de Teambegeleiders van de teams doorgegeven. 
Frequentie van de trainingen 
Inzet is om alle teams gemiddeld 1x per week een training aan te kunnen bieden. Sommige teams hebben daardoor de ene week 2 keer en de andere week geen training. Door beperkte zaalcapaciteit en de beschikbaarheid van trainers (zij kunnen niet op twee plaatsen tegelijkertijd zijn), is dit helaas niet anders te regelen. We zoeken nog naar extra trainingsmogelijkheden voor teams, die nu relatief weinig trainingsuren hebben.

Algemeen
Omdat AMHC FIT de zaalhockey competitie als een waardevolle bijdrage ziet aan de jeugdhockey opleiding, doen alle junioren, vanaf 8-tallen, mee aan deze competitie. En niet alleen de jeugdteams doen mee, ook de seniorenteams nemen deel aan deze competitie. En logisch. Het is snel, dynamisch en leuk om te doen. En zeker om naar te kijken!

Tijdens de winterstop wordt de Zaalhockeycompetitie gehouden. Zaalhockey is een ander spel dan Veldhockey. Dit betekent dat de trainingen voor Veldhockey gedeeltelijk worden vervangen door trainingen voor Zaalhockey. Deze trainingen worden gehouden in diverse sport- en gymzalen. Door de beperkte beschikbaarheid van zalen in Amsterdam en omgeving zijn er voor ieder team een beperkt aantal trainingsmomenten in de zaal.

Teammanagement
Je neemt materialen in ontvangst en levert die na het seizoen weer in. Zorg ervoor dat het team op de hoogte is van speel- en trainingsrooster. Voor de wedstrijden wordt elk team verplicht zelf 1 scheidsrechter mee te nemen. Dit moet je als team zelf organiseren. Elk team heeft minimaal 1x in de competitie zaaldienst, hiervoor zijn 2 ouders nodig die dit op zich nemen. Tijdens de wedstrijden moet met minimaal 8 en maximaal 12 spelers gespeeld worden. Maak dus goede afspraken onderling over welke spelers er mee doen aan de wedstrijd.

Speeldagen
In totaal zijn er ca. 5 speeldagen (afhankelijk van de poule waarin je speelt), waarop elk team 2 wedstrijden speelt. De wedstrijden worden gespeeld in verschillende locaties in sporthallen in Noord-Holland. Wedstrijden zijn terug te vinden op de website en FIT App en in de standenmotor van de KNHB. Check hier ook de laatste wijzigingen!
  • O10, O14, O16 en O18 speelt in beginsel op zaterdag
  • O12 speelt in beginsel op zondag (i.v.m. open dagen van scholen op zaterdagen)

Trainingen en trainingslocaties
Tijdens de zaalcompetitie komen de trainingen voor Veldhockey gedeeltelijk te vervallen en worden vervangen door trainingen voor Zaalhockey, verspreid over verschillende locaties. Zaalhockey training heeft in deze periode dus voorrang op de Veldhockeytrainingen.

Training en Wedstrijdschema
Maak gebruik van het wedstrijd en trainingsschema, en zorg ervoor dat iedereen binnen je team op de hoogte is. Mocht het voorkomen dat een trainingsmoment niet uitkomt, meld dit dat zo snel mogelijk aan de Zaalcommissie, zodat een ander team gebruik kan maken van dat trainingsmoment. Je kunt natuurlijk ook onderling ruilen.

Spelregels
Tijdens de Zaalcompetitie worden de spelregels gehanteerd zoals door de KNHB zijn voorgeschreven. Belangrijk om te weten dat er een aantal kenmerkende verschillen zijn ten opzichte van veldhockey.
Op de website van de KNHB vind je uitgebreide informatie over zaalhockey en de verschillen met veldhockey.

Fluiten
Als je een wedstrijd in de O12, O14, O16, O18 categorie arbitreert moet je in het bezit zijn van een bondskaart. Voor wedstrijd in de O10 categorie is dat nog niet nodig. Vanuit KNHB is het nadrukkelijke verzoek om in de O14, O16, O18 categorie de arbitrage niet over te laten aan de spelers zelf, maar te laten uitvoeren door één van de ouders. Eventuele afwijkingen kunnen na afloop van de wedstrijd in het DWF ingevuld worden.

Zaalleiding
Alle aan de competitie deelnemende teams zullen één en soms meerdere keren zaalleiding hebben. Omdat de zaalcompetitie wedstrijden niet op de eigen accommodaties van de verenigingen plaats vinden en we dus te gast zijn bij de verschillen sporthallen, is deze functie van wezenlijk belang voor het goede verloop van de competitie. Even de belangrijkste punten op een rijtje
  • De zaalleiding bestaat uit minimaal 2 personen, beiden zijn boven de 18 jaar.
  • Zorg dat je als zaalleiding een half uur voor aanvang van de eerste wedstrijd aanwezig bent.
  • Als zaalleider heb je de verantwoordelijkheid voor de speellocatie, het verloop van de wedstrijden en het laten invullen van het DWF.
Hieronder laat een filmpje zien hoe de dag verloopt als je zaalleiding hebt:




Materiaal
Ook bij Zaalhockey gelden er een aantal verplichtingen en regels voor het speelmateriaal. Deze regels zijn van toepassing tijdens de trainingen en wedstrijden. Deze regels zijn er, om beschadigingen aan de zaalvloer te voorkomen.

Het spel wordt gespeeld met (gele) zaalhockeyballen. Tip is om deze te voorzien van onze clubnaam, zodat je ze niet kwijtraakt. Zaalhockeyballen zijn wat lichter, en zijn daardoor beter geschikt voor de dunne zaalhockey sticks.

Het verplichte gebruik van scheenbeschermers en een bitje mag duidelijk zijn.
Het gebruik van schone zaalschoenen met een witte zool is verplicht. Dit geldt niet alleen voor spelers, maar voor iedereen die de zaalvloer betreedt.
Als AMHC FIT stellen we zaalhockeyhandschoenen verplicht. Het zijn speciale handschoenen waar de duim extra beschermd is. Volgens het spelreglement is gebruik toegestaan. Je kan dus niet het veld afgestuurd worden als je er geen hebt tijdens de competitie. Los daarvan, is het gewoon veilig. Een bal op je duim of hand, kan zomaar gebeuren. Gewoon gebruiken dus.

Om het spel goed te spelen, is een zaalhockeystick aan te raden. Deze stick is lichter en dunner, en draagt daarmee bij aan de technische ontwikkeling. Goed om te weten is dat het gebruik van een zaalstick verplicht wordt gesteld door de verschillende zaalbeheerders. Veldhockeysticks kunnen de vloer namelijk beschadigen.

Keeper
De keepers outfit mag absoluut niet zijn voorzien van scherpe en metalen gespen aan de riempjes op het materiaal. Deze moeten daarom worden vervangen door riempjes in een kunststof uitvoering. Daarnaast moeten de legguards worden voorzien van hoezen.

 

Rabo Clubsupport actie: STEM OP AMHC FIT

Onze voormalige hoofdsponsor Rabobank draagt onze club (en de hockeysport in het algemeen) nog [...]

22 september open dag jongste jeugd

AMHC FIT organiseert op zondag 22 september van 10:30 tot 11:30 uur een open dag [...]

Scheidsrechter cursus en examens

Wij organiseren weer scheidsrechterexamens en -cursus voor ouders en spelers. [...]

FIT Agenda

Nog geen agenda punten.