Zaalhockey
Zaaltrainingen seizoen 2024-2025
Wil je weten wanneer en waar jouw team zaaltraining heeft?
Gebruik dan deze link om het overzicht te bekijken
NB: de keeperstrainingen staan apart op de eerste pagina van het overzicht.
Voor het rooster van de trainers kun je deze link gebruiken.
LET OP: Het trainingsrooster is alleen via de link naar het trainingsschema te raadplegen. Omdat er nog wijzigingen in het schema kunnen plaatsvinden, is het belangrijk om het zaalschema regelmatig via de link te checken: deze is altijd up-to-date.
Zaalhockey algemeen
Tijdens de wintermaanden wordt de zaalhockeycompetitie gehouden. Zaalhockey is een ander spel dan veldhockey.
AMHC FIT ziet de zaalhockey competitie als een waardevolle bijdrage aan de jeugdhockey opleiding. Alle jeugdleden uit de O9-O18 doen mee aan deze competitie. En niet alleen de jeugdteams doen mee, ook een aantal seniorenteams neemt deel aan deze competitie. Het is snel, dynamisch en spelers maken sprongen in hun techniek. En het is leuk om naar te kijken!
Door de beperkte beschikbaarheid van zalen in Amsterdam en omgeving zijn er voor ieder team een beperkt aantal trainingsmomenten in de zaal.
Teammanagement
Je neemt materialen in ontvangst en levert die na het seizoen weer in.
Zorg ervoor dat het team op de hoogte is van speel- en trainingsrooster.
Voor de wedstrijden wordt elk team verplicht zelf 1 scheidsrechter mee te nemen. Dit moet je als team zelf organiseren.
Elk team heeft minimaal 1x in de competitie zaalleiding, hiervoor zijn 2 ouders nodig die dit op zich nemen. Tijdens de wedstrijden moet met minimaal 6 en maximaal 12 spelers gespeeld worden. Maak dus goede afspraken onderling over welke spelers er mee doen aan de wedstrijd.
Speeldagen
In totaal zijn er ongeveer 5 à 6 speeldagen (afhankelijk van de poule waarin je speelt), waarop elk team 2 wedstrijden speelt. De wedstrijden worden gespeeld op verschillende locaties in sporthallen in Noord-Holland. Wedstrijden zijn terug te vinden op de website, de FIT App en in Match Center op hockey.nl.
Check hier ook de laatste wijzigingen!
De juniorenzaalteams zijn ingeroosterd voor hun zaalwedstrijden op zowel de zondagen als de zaterdagen, met uitzondering van de O12-categorie. Deze leeftijdscategorie is in verband met de open dagen van middelbare
scholen vanaf januari 2025 zoveel mogelijk ingeroosterd op zondagen.
Trainingen en trainingslocaties
Tijdens de zaalcompetitie komen de trainingen voor veldhockey voor O9 t/m O18 te vervallen en worden vervangen door zaaltrainingen, verspreid over verschillende zaallocaties.
Voor de O9 en O10 is er 1x per week op een vast moment training in de TOB hal.
Voor de O12 t/m O18 categorie is er 1x per week op een vast moment op de zaaltegelvloer op FIT.
Check het zaalschema wanneer jouw team aan de beurt is.
Training en Wedstrijdschema
Maak gebruik van het wedstrijd- en trainingsschema en zorg ervoor dat iedereen binnen je team op de hoogte is. Mocht het voorkomen dat een trainingsmoment niet uitkomt, meld dit dat zo snel mogelijk aan de Zaalcommissie, zodat een ander team gebruik kan maken van dat trainingsmoment. Je kunt natuurlijk ook onderling ruilen.
Spelregels
Tijdens de zaalcompetitie worden de spelregels gehanteerd zoals die door de KNHB zijn voorgeschreven. Belangrijk om te weten dat er een aantal kenmerkende verschillen zijn ten opzichte van veldhockey.
Op de website van de KNHB vind je uitgebreide informatie over zaalhockey en de verschillen met veldhockey.
Wedstrijdduur
Met uitzondering van de jongste jeugd is de duur van een wedstrijd 2x20 minuten met 3
minuten pauze.
Voor de O10 en de O9 categorie geldt dat de wedstrijd 2x15 minuten duurt
met 3 minuten pauze.
In verband met de zaalhuur en het strakke schema kan de tijd tijdens een wedstrijd niet stilgezet worden.
Fluiten
Ieder team levert één scheidsrechter voor de eigen wedstrijd. Als je een wedstrijd in de O12, O14, O16, O18 categorie fluit moet je in het bezit zijn van een bondskaart. Voor een wedstrijd in de O9 en O10 categorie is dat nog niet nodig.
In de O14, O16, O18 categorie mag de arbitrage niet worden uitgevoerd door spelers van het team zelf, deze moeten uitgevoerd worden door één van de ouders of een andere neutrale scheidsrechter.
Eventuele afwijkingen kunnen na afloop van de wedstrijd in het DWF ingevuld worden.
Zaalleiding
Alle aan de competitie deelnemende teams zullen één en soms meerdere keren zaalleiding hebben. Omdat de zaalcompetitie wedstrijden niet op de eigen accommodaties van de verenigingen plaats vinden en we dus te gast zijn bij de verschillen sporthallen, is deze functie van wezenlijk belang voor het goede verloop van de competitie. Even de belangrijkste punten op een rijtje
De zaalleiding bestaat uit twee personen: 1 persoon wedstrijdtafel en 1 persoon in- en om zaal
Taken van de zaalleiding:
- Bewaken van de tijd, bijhouden scorebord
- Teams instrueren over neerleggen/opruimen balken?
- Bewaken? van orde en netheid in de zaal en overige ruimtes
- Inspecteren van kleedkamers na elke wissel? van teams
Bekijk dit filmpje om te zien hoe de dag verloopt als je zaalleiding hebt:
Zaaluitrusting
Ook bij zaalhockey gelden er een aantal verplichtingen en regels voor het speelmateriaal.
Deze regels zijn van toepassing tijdens de trainingen en wedstrijden en dienen om beschadigingen aan de zaalvloer te voorkomen.
Het spel wordt gespeeld met (gele) zaalhockeyballen. Tip is om deze te voorzien van onze clubnaam, zodat je ze niet kwijtraakt. Zaalhockeyballen zijn wat lichter en zijn daardoor beter geschikt voor de dunne zaalhockey sticks.
Het verplichte gebruik van scheenbeschermers en een bitje mag duidelijk zijn.
Schoenen die beschadigingen of strepen op de speelvloer kunnen achterlaten zijn verboden.
Het is noodzakelijk om met een speciale zaalhockeystick te spelen. Deze stick is lichter en dunner, en draagt daarmee bij aan de technische ontwikkeling. Goed om te weten is dat het gebruik van een zaalstick ook daadwerkelijk verplicht wordt gesteld door de verschillende zaalbeheerders.
Veldhockeysticks kunnen de vloer namelijk beschadigen.
Het ook noodzakelijk om een zaalhockeyhandschoen (linkerhand met hele vingers) te dragen. Met zaalhockey is je linkerhand door de lage houding dichter bij de grond en raak je de bal en de vloer veel eerder met je hand.
Daarnaast is het reliëf van de tegels op de zaalvloer dermate scherp dat er snel verwondingen opgelopen kunnen worden.
Keeper
De keepersoutfit mag absoluut niet zijn voorzien van scherpe en metalen gespen aan de riempjes op het materiaal. Ook het afplakken van metalen gespen is niet toegestaan. Deze moeten daarom worden vervangen door riempjes in een kunststof uitvoering.
Daarnaast moeten de legguards worden voorzien van hoezen.